CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren. De informatie op deze pagina is niet gericht aan het Belgische publiek.
Je bent hier: Home > Speculatietaks
Update augustus 2016: De FSMA heeft de commercialisatie van CFD's, forex, binaire opties aan het Belgische publiek verboden.
De informatie over hefboomproducten op deze website is niet tot het Belgische publiek gericht.
Update oktober 2016: De speculatietaks werd afgeschaft. Door de terugval in het aantal transacties waren de inkomsten van de beurstaks fors gedaald, waardoor de geschatte inkomsten van de speculatietaks en de beurstaks fors lager waren dan verwacht. De regering bekijkt nu de invoering van een bredere meerwaardebelasting.
Oorspronkelijk artikel:
De Belgische federale regering heeft beslist een speculatietaks van 33% te heffen op aandelen die binnen de 6 maanden weer met winst verkocht worden. Eventuele minwaarden zijn niet aftrekbaar. Als je 10.000 euro gewonnen hebt en tegelijk 10.000 euro verloren met foute aandelentrades, dan zal je toch nog 3.300 euro belasting betalen. Een hoogst opmerkelijke maatregel die vele Belgische particulieren richting andere instrumenten zal sturen. De taxshift is voor vele particuliere beleggers zo een taxlift geworden!
CFD's vallen niet onder de regeling van de speculatiebelasting, maar zijn sinds augustus 2016 verboden in België en kunnen niet meer verhandeld worden via Belgische brokers.
Een CFD is een hefboomproduct waarbij je ten volle kan genieten van de koersschommelingen van een aandeel, zonder zelf eigenaar van het aandeel te worden. CFD's handelen kan bijvoorbeeld via de softwareplatformen van verschillende brokers. Test de handel in CFD's uit met een gratis demorekening zodat je met fictief geld kan leren handelen. Vergelijk hier CFD brokers!
De voordelen van CFD's?
Een belangrijk nadeel is evenwel dat de meeste traders er niet in slagen om winst te maken door te handelen in CFD's. Slechts zo'n 10 tot 20% van de traders is winstgevend. Zonder doorzettingsvermogen en studeerwerk is structurele winstgevendheid moeilijk te bereiken.
Slaag je er toch in om mooie winsten te maken? Ook in dat geval kan de fiscus je weten te vinden. Je winsten kunnen dan mogelijk belast worden als een divers inkomen of zelfs als een beroepsinkomen.
Je wenst aandelen van AB Inbev te kopen voor €5.000. Ofwel koop je deze aandelen zelf aan, maar dan moet je bij openen en sluiten van de positie 0,27% beurstaks betalen. En als je weer uitstapt binnen de 6 maanden dan moet je bovendien ook nog speculatietaks betalen. Je kan er echter voor kiezen om deze positie in te nemen met behulp van CFD's: je betaalt dan geen beurstaks en geen speculatietaks. Om deze positie te openen met een CFD heb je slechts 1.000 euro nodig (de margin).
Je bepaalt op het moment van instappen ook de uitstapkoers. Daalt AB Inbev naar een bepaalde koers, dan sluit je deze positie af met een verlies van 200 euro. Je weet op voorhand dus perfect hoeveel geld je riskeert.
Stijgt AB Inbev naar het koersdoel, dan is de winst van 600 euro volledig voor jou, zonder dat er speculatiebelasting wordt toegepast.
Je legt dus zelf slechts 1.000 euro in, de overige 4.000 euro wordt als het ware gefinancierd door de broker. Je betaalt hier dan dagelijks een kleine rente op. Op jaarbasis bedraagt deze rente nauwelijks enkele procenten. Zeker met de huidige lage rentestanden is dit allemaal vrij goedkoop. Evenwel is het geen goed idee om CFD's te gebruiken om voor een lange periode in aandelen te stappen. In dat geval ben je beter af door rechtstreeks de aandelen te kopen.
CFD's zijn dus alleen interessant om op korte termijn te handelen. Je spaart dan de beurstaks uit en bij de meeste platformen zijn er ook geen transactiekosten. Er is alleen een spread tussen de bid en de ask.
Maak kennis met CFD's via een gratis demo van een CFD handelsplatform.
Jazeker, een hefboom kan erg gevaarlijk zijn. Maar als je weet wat je doet, dan kan je de risico's onder controle houden. Hefboomproducten worden daarom alleen aangeraden aan beleggers die reeds veel ervaring hebben met beleggen in aandelen.
In het bovenstaande voorbeeld maakte de belegger de keuze tussen het volledige bedrag investeren of alleen de margin op tafel leggen. De rest van het bedrag wordt dan door de belegger in cash aangehouden of elders 'veilig' belegd. In dat geval is de winst evenveel als wanneer de belegger deze positie rechtstreeks in aandelen had ingenomen.
Een hefboom wordt pas gevaarlijk wanneer je grotere posities gaat innemen die niet gezond zijn voor de omvang van je portefeuille. De belegger uit het voorbeeld zou zijn kapitaal volledig kunnen inzetten om de hefboom maximaal te gebruiken. In dat geval zou hij bijvoorbeeld 5.000 euro als margin nemen en voor maar liefst 25.000 euro aandelen kopen via een CFD.
Als AB Inbev in dat geval zou dalen naar de stoploss, dan zou de belegger aankijken tegen een verlies van 1.000 euro.
Zoals je merkt is het risico van de hefboom bij verstandig gebruik vrij goed onder controle te houden. Neem dus alleen posities in die je portefeuille kan dragen! Hou het risico erg beperkt met kleine posities en gebruik steeds een stoploss.
Op de pagina over CFD's en het hefboomeffect leer je meer over de werking van CFD's.