CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren. De informatie op deze pagina is niet gericht aan het Belgische publiek.

Je bent hier: Home > Bitcoin CFD

Bitcoins handelen met een Bitcoin CFD

De virtuele munt of 'cryptocurrency' Bitcoin wint steeds aan belang en dat is ook beleggers en speculanten wel opgevallen. Hierdoor is de koers erg volatiel: begin 2013 betaalde je amper 15 dollar voor een Bitcoin maar in november van datzelde jaar tikte de koers bijna de 980 dollar aan. Daarna daalde de munt tot ongeveer 220 dollar in 2015. Begin 2016 zagen we koersen tussen de 350 en 450 dollar, vervolgens werd er weer een enorme stijging neergezet. Eind 2017 ging Bitcoin al boven de 10.000 dollar! Koersbewegingen van 8.000 dollar naar 11.000 dollar en terug zijn geen uitzondering. Het kan dus snel omhoog maar ook bergaf gaan!

Via het platform van Fortrade, Plus500 of IC Markets speculeer je op de koers van de Bitcoin in dollar, euro of een andere munt. Door middel van CFD's is short gaan ook een mogelijkheid, waardoor je dus kunt speculeren op dalingen. Dat is alvast een zeer groot voordeel van de Bitcoin CFD.

Leestip: Traden in Bitcoin.

Heb je eerder interesse om cryptomunten te kopen voor de langere termijn, dan zijn CFD's niet de juiste tool. Klik dan even op deze link om te leren hoe Bitcoins kopen juist werkt.

Wat is Bitcoin?

Een Bitcoin is een digitale munt waarmee je betalingen uitvoert van persoon naar persoon. De Bitcoins bevinden zich als het ware in de cloud en daar wordt geregistreerd welk adres hoeveel bitcoins bezit. Dit adres is de zogenaamde 'public key'. Om transacties te ondertekenen heb je nog een 'private key' nodig. Deze private sleutel ken jij alleen en wordt bewaard in een digitale portefeuille of wallet op jouw smartphone of computer. Bij betalingen is er geen tussenkomst van een bank vereist waardoor er geen kosten zijn zoals bij andere betalingssystemen. Net daarom is de Bitcoin een interessante technologie voor winkels die zich blauw betalen aan de huidige betaalsystemen. Ondertussen is Bitcoin wel een beetje het digitale goud geworden. Voor de dagelijkse transacties zijn er andere cryptomunten die sneller zijn en minder transactiekosten vragen, zoals bijvoorbeeld TRON.

Een publiek bitcoinadres zou je kunnen vergelijken met een bankrekening. Maar er is wel geen bank of een centrale instelling die de accounts beheert. Je bitcoinadres kan dus nooit geblokkeerd worden, zoals dat bijvoorbeeld wel kan bij banken of andere betalingssystemen met een centrale beheerder zoals bijvoorbeeld Paypal.

Bij Bitcoin betalingen wordt zoals eerder vermeld een public key en een private key gebruikt. Om een transactie te ondertekenen moet je zowel de public en private key gebruiken. Dit bewijst dat de transactie van jou kwam.

Iedereen kan zien welke transacties een bepaald Bitcoin adres heeft gedaan. Deze informatie wordt bewaard in de 'block chain', een publiekelijk raadpleegbaar logboek. Niemand weet echter wie de eigenaar van een adres is, waardoor betalingen via Bitcoin anoniem kunnen blijven. Elk blok bevat informatie over transacties en wordt aan de vorige blokken gekoppeld. Zo ontstaat een 'blokketen' of blockchain.

Een Bitcoin bestaat in principe dus niet! Wat er wel wordt bijgehouden zijn de transacties die uitgevoerd zijn. In de blockchain kan iedereen zo zien hoeveel 'balance' een bepaald Bitcoinadres heeft.

Waarom is de Bitcoin populair? Waarom gaat de Bitcoin stijgen in waarde?

Het idee was een munt te ontwikkelen die niet gecontroleerd wordt door een centrale autoriteit zoals een centrale bank. Er kunnen maar 21 miljoen Bitcoins gemaakt worden, waardoor de Bitcoin schaars is. Als meer mensen met Bitcoin willen betalen, dan stijgt de vraag, waardoor ook de prijs zal stijgen. Er is namelijk een ingebouwde limiet aan het aantal Bitcoins, waardoor er geen nieuwe kunnen bijgemaakt worden. Een munt die gecontroleerd wordt door centrale banken is onderhevig aan inflatie omdat er steeds maar geld wordt bijgedrukt. Centrale banken injecteerden bij de laatste crisis miljarden aan nieuw gemaakt geld. Bij Bitcoin kan dit dus niet.

Bitcoin heeft daarom een enorm potentieel en is bijgevolg ook aantrekkelijk voor beleggers en speculanten.

Waarom handelen via een Bitcoin CFD?

Om te handelen in een Bitcoin CFD heb je geen Bitcoin wallet nodig. Met een Bitcoin wallet moet je voorzichtig zijn. Crasht je computer, verlies je de private key, heb je geen backups? Dan ben je ook de toegang tot deze Bitcoins kwijt. Gebruik je een online dienst om je Bitcoins te bewaren? Dan is het ook opletten geblazen. In het verleden werden sommige diensten al gehackt waarna alle Bitcoins gestolen waren. Toch niet geheel zonder risico dus, zo'n wallet. Zeker voor beginners is het allemaal niet zo evident. Als je dus met een bepaald bedrag wil speculeren op de koersbewegingen van de Bitcoin op korte termijn, dan kan je dit ook gewoon doen via een Bitcoin CFD.

Een bijkomend voordeel van een Bitcoin CFD is dat je kan speculeren op zowel de stijgingen als de dalingen.

Probeer het platform van Fortrade, Plus500 of IC Markets gratis uit met een demo account en test de handel in Bitcoin CFD's!
De informatie over CFD's, forex of binaire opties is niet gericht aan het Belgische publiek.
De commercialisering van deze hefboomproducten werd door de Belgische toezichthouder FSMA in augustus 2016 verboden.


CFD's zijn producten met hefboomeffect en kunnen leiden tot het verlies van je hele kapitaal. Bij brokers die geen bescherming bieden tegen een negatief accountsaldo kan je zelfs verliezen oplopen die groter zijn dan je stortingen. Handelen in CFD's kan voor jou ongeschikt zijn, dus zorg ervoor dat je alle risico's die eraan verbonden zijn begrijpt.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden kunnen we mogelijks een compensatie, commissie of advertentie vergoeding ontvangen van de brokers die op deze website vermeld worden.