CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren. De informatie op deze pagina is niet gericht aan het Belgische publiek.

Je bent hier: Home > Blog > Waarom stijgt de Bitcoin?

Waarom stijgt de Bitcoin?

Gepost op 30 mei 2017

De Bitcoin is erg volatiel en maakt bokkensprongen, maar op lange termijn heeft Bitcoin veel elementen in zich om verder te stijgen.

Er is steeds meer vraag naar Bitcoins omdat de cryptomunt steeds vaker als betaalmiddel aanvaard wordt. Een hogere vraag en een beperkt aanbod zorgt automatisch voor hogere koersen, dat is simpele economie. Maar momenteel gaat het wel heel erg hard. In 2016 betaalde je nog $600 voor 1 Bitcoin, in 2017 liep de koers verder op en begin mei noteerden we rond de 1300 dollar. Daarna ontplofte de koers en Bitcoin tikte daarbij de 2700 dollar aan. Even later stonden we alweer op $2000 waarna de koers weer hoger ging.

Echt duidelijke verklaringen voor de huidige hevige Bitcoin bewegingen zijn er niet. Er zijn wel enkele mogelijke katalysatoren en deze willen we hier graag even op een rijtje zetten.

Blockchain

Er is steeds meer en meer interesse in de achterliggende Blockchain technologie waarop de Bitcoin is gebouwd. In de Fintech wereld zijn diverse startups actief die op Blockchain een ware revolutie kunnen ontketenen omdat ze derde partijen overbodig maken. Zo is er bijvoorbeeld Funderbeam, een online beurs voor startups waarbij de transacties via Blockchain worden afgewikkeld. Geen nood meer aan een partij die het clearing and settlement verhaal voor zijn rekening neemt.

Beleggers die in Blockchain geloven en die in Blockchain willen investeren komen al snel bij de Bitcoin zelf uit. 

Adoptie

De voorbije maanden zagen we ook dat Bitcoin op meer plaatsen geaccepteerd wordt als betalingsmiddel. Japan heeft recent de Bitcoin geaccepteerd als een officiële betalingsmethode en stelselmatig begint Bitcoin meer bekendheid te verwerven bij de massa. Recent was er ook nog veel aandacht voor het WannaCry ransomware virus, waarbij honderd duizenden computers wereldwijd gegijzeld werden. Om weer toegang te krijgen tot hun bestanden werden de slachtoffers uitgenodigd om zo'n 300 dollar te betalen, maar wel in Bitcoins. Verschillende media hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om aan hun publiek uit te leggen wat Bitcoins nu eigenlijk zijn.

China

Er blijft verder ook een enorm sterke vraag naar Bitcoins vanuit China. Voor Chinezen is de Bitcoin een eenvoudige manier om yuans te wisselen tegen andere munten. Een manier dus om kapitaalcontroles te omzeilen, wat we ook gezien hebben bij de Eurocrisis in bijvoorbeeld Griekenland. Toen werd de Bitcoin gebruikt om snel geld te versluizen buiten het gecontroleerde banksysteem. In een land als China kopen de mensen ook gewoon Bitcoins om zich in te dekken tegen een devaluatie van de yuan. Op die manier is de Bitcoin een digitaal alternatief voor goud en zilver geworden.

ETF

Een ander belangrijk nieuwsfeit is de Bitcoin ETF die de Winklevoss tweeling probeert te lanceren. Deze ETF werd begin maart door de Amerikaanse SEC afgekeurd, maar ondertussen zijn er al veel geruchten dat de SEC deze Bitcoin ETF weldra toch wel zal goedkeuren. Dit zal aan beleggers de mogelijkheid geven om via een gereguleerde beurs te kunnen beleggen in Bitcoin, wat de vraag naar Bitcoin sterk kan doen stijgen.

Besluit

De bovenstaande feiten zijn een deel van de verklaring voor de aantrekkingskracht van Bitcoin. Er zijn dus fundamentele factoren die een stijging rechtvaardigen, maar zulk nieuws trekt uiteraard al snel massaal veel speculatieve beleggers. En wat snel omhoog gaat, kan ook snel dalen. Niemand weet namelijk hoe de Bitcoin gewaardeerd moet worden, dus wanneer er angst komt voor een overwaardering zal je al snel winstnemingen zien. Bitcoin is dus nog even gedoemd om heel volatiel te blijven.

Bitcoin kan je zelf kopen via de Nederlandse website Bitvavo.


Gerelateerde artikelen

Waarom de goudprijs dit jaar zo hard gestegen is

11 mei 2016

De goudprijs steeg fors in het eerste kwartaal van 2016. Waarom is dat?
Lees meer


Brent olie maakt nieuwe highs

21 april 2016

De olie blijft erg populair onder CFD traders. Na de shortpositie van eind maart was het weer tijd geworden om long te gaan.
Lees meer


Shortpositie op olie

24 maart 2016

De olieprijs heeft de 42 dollar per vat getest en valt nu terug. Een actueel voorbeeld van een short trade op de olie.
Lees meer





De informatie over CFD's, forex of binaire opties is niet gericht aan het Belgische publiek.
De commercialisering van deze hefboomproducten werd door de Belgische toezichthouder FSMA in augustus 2016 verboden.


CFD's zijn producten met hefboomeffect en kunnen leiden tot het verlies van je hele kapitaal. Bij brokers die geen bescherming bieden tegen een negatief accountsaldo kan je zelfs verliezen oplopen die groter zijn dan je stortingen. Handelen in CFD's kan voor jou ongeschikt zijn, dus zorg ervoor dat je alle risico's die eraan verbonden zijn begrijpt.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden kunnen we mogelijks een compensatie, commissie of advertentie vergoeding ontvangen van de brokers die op deze website vermeld worden.