DA - DE - EN - ES - FR - IT - NL

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren. De informatie op deze pagina is niet gericht aan het Belgische publiek.

Je bent hier: Home > Blog > Structureel sparen beter dan 'maar zien hoeveel er over blijft'

Structureel sparen beter dan 'maar zien hoeveel er over blijft'

Gepost op 19 maart 2020

Hoeveel spaargeld verstandig is, daar hebben experts wel een mening over, zoals het Nibud. Hoeveel er mogelijk is om te sparen, is natuurlijk een ander verhaal. In ieder geval blijkt structureel een bedrag opzijzetten de beste optie.

sparen-piggy-bank.jpg

Als alleenstaande heb je minder spaargeld nodig dan een gezin met kinderen, zo menen experts. Wie een koopwoning heeft moet geld opzij leggen voor het onderhoud. Dat is bij een huurwoning niet noodzakelijk. En zo zijn allerlei redenen en omstandigheden die bepalen hoeveel spaargeld iemand nodig heeft.

Het Nibud geeft advies over het benodigde spaargeld per gezinssamenstelling. Een greep uit deze tabel: een alleenstaande kan vooruit met ruim 3500 euro, een echtpaar met vier kinderen komt al gauw in de buurt van zesduizend euro. Een alleenstaande ouder met een kind kan het beste een bedrag van vierduizend euro op de spaarrekening hebben staan. 

Maandelijks tien procent van je inkomen

Wie voor meer spaart dan een nieuwe schoudertas dames, zoals een verre reis of het pensioen, moet eigenlijk meer sparen dan bovengenoemde bedragen. Vorig jaar adviseerde het Nibud zelfs dat het gewoonweg verstandig is dat je tien procent van je inkomen maandelijks opzij legt. 

Maandelijks een vast bedrag sparen is sowieso het advies. Dus niet afwachten wat je iedere maand over hebt. Ook al is rente momenteel niet aan orde, toch blijkt sparen zinvol. We zijn tegenwoordig behoorlijk afhankelijk van een goed werkende wasmachine en onze laptop, om maar twee willekeurige voorbeelden te noemen. Voor een nieuwe laptop met eventueel een bijpassende laptop rugzak kun je maar beter geld achter de hand hebben. 

Wat sparen we echt?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een kwart van de Nederlandse gezinnen minder dan drieduizend euro aan spaargeld. De helft van de huishoudens heeft een ruime tienduizend euro op de spaarrekening staan en de overige 25 procent bijna veertigduizend euro. 

Het Nibud kwam begin 2019 tot de conclusie dat twintig procent van de huishoudens niet of nauwelijks spaargeld heeft en een andere twintig procent minder dan tweeduizend euro. Deze mensen kopen er na korte tijd bijvoorbeeld een nieuwe schoudertas heren van, en moeten langer doorsparen voor een nieuwe fiets, een vakantie of een afwasmachine. 
De informatie over CFD's, forex of binaire opties is niet gericht aan het Belgische publiek.
De commercialisering van deze hefboomproducten werd door de Belgische toezichthouder FSMA in augustus 2016 verboden.


CFD's zijn producten met hefboomeffect en kunnen leiden tot het verlies van je hele kapitaal. Bij brokers die geen bescherming bieden tegen een negatief accountsaldo kan je zelfs verliezen oplopen die groter zijn dan je stortingen. Handelen in CFD's kan voor jou ongeschikt zijn, dus zorg ervoor dat je alle risico's die eraan verbonden zijn begrijpt.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden kunnen we mogelijks een compensatie, commissie of advertentie vergoeding ontvangen van de brokers die op deze website vermeld worden.