DA - DE - EN - ES - FR - IT - NL

Your capital is at risk - Hefboomproducten zijn risicovol en niet gericht aan het Belgische publiek

Je bent hier: Home > Trading Systeem

Winstgevend Trading Systeem

Een goed trading systeem bouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op deze pagina stellen we een gemakkelijk maar winstgevend systeem voor dat we gebruiken op een cTrader platform bij IC Markets.

Maar let wel op: zonder degelijk money management en risicobeheer zal dit trading systeem al snel verlieslatend zijn!

Het trading systeem is ontworpen om op een rustige manier te traden, zodat het voor iedereen bruikbaar is. Je moet dus niet constant aan het scherm zitten. Je kijkt of er opportuniteiten zijn, stelt een trade in en vervolgens ga je de trade minstens 1 keer per dag opvolgen. En ook dan zal het volstaan om slechts een paar minuutjes naar de markten kijken.

Gevolgde markten

Met dit systeem traden we op:

 • AUD/USD
 • EUR/USD
 • GBP/USD
 • USD/CAD
 • USD/JPY
 • Goud
 • Zilver
 • Olie

Door alleen deze markten te selecteren loop je niet verloren in het gigantische aanbod. Je hoeft dus alleen af en toe de grafieken van deze muntenparen of grondstoffen te bekijken om te zien of er opportuniteiten in aankomst zijn.

Resultaten

Met dit trading systeem zal je gemiddeld 4 van de 10 trades winstgevend kunnen afsluiten. Zonder degelijk money management is dit systeem dus verlieslatend. We rekenen er op dat de goede trades de verliezen van de slechte trades zullen wegvagen. We hebben hier ook al over geschreven in het blogartikel 'Het geheim van veel succesvolle traders'.

Cruciaal is dus dat de verliezen klein en beheersbaar blijven, terwijl je mikt op enkele grote winnaars. Hierdoor zal je op het einde van de rit winst maken.

Resultaten van juli 2017:

resultaten trading systeem

Ook zonder de hele grote winnaar op olie (XBRUSD) zou deze maand winstgevend zijn afgesloten. Dit resultaat werd gerealiseerd met een account van 1000 euro waarvan de hefboom beperkt werd gebruikt. Bij 'closing quantity' zie je bijvoorbeeld staan 0.02: dit wil zeggen dat er een trade gesloten werd van 2000 euro of dollar. Een volledig lot in forex is immers 100.000 euro.

Money Management

Op elke nieuwe trade ligt het risico op maximaal 2% van onze totale account. Alleen bij kleine accounts kan het risico soms eens opgedreven worden tot 5%. In het voorbeeld van onze account van 1000 euro nemen we dus 20 tot 50 euro risico op een nieuwe trade, dit noemen we dan 1R. In ieder geval houden we onze posities relatief klein en maken we beperkt gebruik van de aangeboden hefboom. IC Markets biedt geen 'negative balance protection' zoals Fortrade, Plus500 of Markets dat wel doen. Bij IC Markets kan je dus schulden maken als een grote positie verkeerd uitdraait!

Bij goede trades proberen we een veelvoud van het risico terug te verdienen. We mikken hierbij op 4R. Als we dus 4 keer het risico terugverdienen, dan sluiten we de trade. Waren we met een risico van 50 euro begonnen, dan sluiten we de trade als we 200 euro hebben gewonnen.

De stop in een openstaande trade passen we regelmatig aan, we volgen hierbij een EMA (exponential moving average).

Opbouw systeem

We tonen de opbouw van het systeem op een cTrader account bij IC Markets. cTrader is een relatief eenvoudig platform waarbij we de grafieken naar wens kunnen instellen.

Voor dit systeem gebruiken we:

 • RSI op 21 dagen met horizontale signaal lijnen op 45 en 55
 • EMA 150
 • EMA 9

Tradesignalen

Met dit systeem proberen we grote bewegingen te pakken. We stappen in wanneer de koers lijkt uit te breken zodat we een positie hebben bij de start van een nieuwe trend die misschien enkele dagen kan duren.

We kijken vooral naar een uitbraak op de daggrafieken, maar omdat we niet steeds willen wachten tot de markten een slotkoers hebben gemaakt, kijken we ook naar de 12u grafiek en vervolgens de 4u en 1u grafiek voor extra bevestiging bij een intra day uitbraak.

Koopsignaal

 • Daggrafiek of eventueel 12u grafiek: koers gaat na een daling opnieuw boven de 9 EMA (belangrijkste signaal)
 • 4u grafiek: RSI gaat boven 55 (extra bevestiging)
 • 1u grafiek: koers gaat boven 150 EMA, 9 EMA gaat boven 150 EMA (golden cross, extra bevestiging)

Verkoopsignaal

 • Daggrafiek of eventueel 12u grafiek: koers gaat na een stijging opnieuw onder de 9 EMA (belangrijkste signaal)
 • 4u grafiek: RSI gaat onder 45 (extra bevestiging)
 • 1u grafiek: koers gaat onder 150 EMA, 9 EMA gaat onder 150 EMA (dead cross, extra bevestiging)

Stop loss: nabij 150 EMA op uurgrafiek. Stop iets onder 150 EMA voor long posities en iets boven 150 EMA voor short posities.

Risico per trade: ideaal maximaal 2% van de accountwaarde (Dit is 1R).

Target: 4R (we proberen dus 4 keer het genomen risico terug te verdienen).

Waarschuwing: het systeem is erg eenvoudig en levert klassiek gezien enkele grote winnaars op en meerdere verlieslatende trades. Zonder degelijk en strikt money management is dit systeem dus al snel verlieslatend!

Voorbeeld long trade

We bekijken een voorbeeld van een koopsignaal waarbij we gaan speculeren op een stijging.

Koers gaat boven 9 EMA op de 12u grafiek:

trading systeem

Koers gaat boven 9 EMA op de daggrafiek:

trading systeem

Op de 4u grafiek zien we de RSI boven de 55 gaan:

trading systeem

Op de 1u grafiek zien we de 9EMA boven de 150 EMA gaan:

trading systeem

Orders plaatsen op cTrader

Op onderstaande grafiek van de AUD/USD zien we het muntenpaar na een daling weer boven de 9 EMA gaan.

AUDUSD trading

Op de uurgrafiek zien we nog geen golden cross van de 9 en 150 EMA, maar we besluiten toch al een order te plaatsen. Eerst kijken we in de grafiek waar we de stop gaan leggen. Die komt minstens onder de 150 EMA en bij voorkeur ergens in de buurt van een vorige bodem. We kijken hoeveel pips afstand dit is van de huidige koers.

We klikken rechts in de grafiek en kiezen 'create new order'.

 • We vullen eerst de stop loss in: in dit geval 35 pips
 • We kiezen vervolgens de positie grootte bij 'quantity', zodat het totale verlies bij de stop loss binnen onze regels blijft
AUDUSD trading IC Markets

Tenslotte klikken we op 'buy' omdat we speculeren op een stijging.

Een video van dit order:

Hoe de grafieken opmaken?

Hoe we het cTrader platform gepersonaliseerd hebben leggen we uit aan de hand van screenshots op het cTrader browser platform. Dit platform werkt gewoon in je internet browser. Er bestaat ook een downloadbare versie die lichtjes anders is. We verkiezen hier het browser platform omdat dit uiteraard ook toegankelijk is vanaf andere computers. Gewoon inloggen en je kan traden, waar je ook bent en op gelijk welk toestel. Je kan dan thuis traden op een vaste pc en eventueel een laptop gebruiken als je op reis gaat.

Eerst en vooral geven we de voorkeur aan 1 grote grafiek op ons scherm in plaats van meerdere kleine grafieken. Bovenaan het menu kiezen we 'Tools' en duiden we de 'single chart mode' aan.

Bij de grafieken hebben we het volume niet nodig. Als we rechts klikken en kiezen voor 'viewing options', dan klikken we het 'tick volume' weg.

tick volume cTraders

Voor het 9 en 150 EMA klikken we op 'indicators' en bij 'trend' kiezen we 'exponential moving average'.

exponential moving average cTrader

Bij de close kiezen we voor 150 periods. Onderaan bij lines kun je nog een kleur instellen door op het vierkantje te drukken.

exponential moving average cTrader

De 9 EMA voegen we op net dezelfde manier toe.

Voor de RSI kiezen we 'indicators', vervolgens 'oscillators' en tenslotte 'Relative Strength Index'.

RSI cTrader

We zetten de periods op 21 en onderaan bij lines passen we de kleur naar wens aan.

RSI cTrader

Bij levels kiezen we 45 en 55. We kiezen voor een dikkere lijn in een opvallende kleur.

RSI cTrader

Je kan later ook steeds rechts klikken op de indicator en 'modify indicator' kiezen om andere aanpassingen te doen.

Tenslotte gaan we de opmaak die we juist ingesteld hebben bewaren in een nieuw template.

RSI cTrader

Eventueel kunnen we dit ook nog bewaren in een 'workspace'. Dat kan bovenaan rechts in het menu.