CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren. De informatie op deze pagina is niet gericht aan het Belgische publiek.
Je bent hier: Home > Trading Systeem
Door Steven Anthonis, schrijver van Leren Traden
Een goed trading systeem bouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op deze pagina stel ik een gemakkelijk maar winstgevend systeem voor dat ik voor dit voorbeeld gebruikt heb op een cTrader platform bij IC Markets.
Let op: IC Markets is niet gereguleerd in Europa, waardoor er geen negative balance protection is én geen hefboombeperking. Gebruik deze broker dus alleen als je heel goed weet wat je aan het doen bent!
Waarschuwing: zonder degelijk money management en risicobeheer zal dit trading systeem al snel verlieslatend zijn!
Het trading systeem is ontworpen om op een rustige manier te traden, zodat het voor iedereen bruikbaar is. Je moet dus niet constant aan het scherm zitten. Je kijkt of er opportuniteiten zijn, stelt een trade in en vervolgens ga je de trade minstens 1 keer per dag opvolgen. En ook dan zal het volstaan om slechts een paar minuutjes naar de markten kijken.
Met dit systeem trade ik op:
Door alleen deze markten te selecteren loop je niet verloren in het gigantische aanbod. Je hoeft dus alleen af en toe de grafieken van deze muntenparen of grondstoffen te bekijken om te zien of er opportuniteiten in aankomst zijn.
Met dit trading systeem zal je gemiddeld 4 van de 10 trades winstgevend kunnen afsluiten. Zonder degelijk money management is dit systeem dus verlieslatend. We rekenen er op dat de goede trades de verliezen van de slechte trades zullen wegvagen. Ik heb hier ook al over geschreven in het blogartikel 'Het geheim van veel succesvolle traders'.
Cruciaal is dus dat de verliezen klein en beheersbaar blijven, terwijl je mikt op enkele grote winnaars. Hierdoor zal je op het einde van de rit winst maken.
Resultaten van juli 2017:
Ook zonder de hele grote winnaar op olie (XBRUSD) zou deze maand winstgevend zijn afgesloten. Dit resultaat werd gerealiseerd met een account van 1.000 euro waarvan de hefboom beperkt werd gebruikt. Bij 'closing quantity' zie je bijvoorbeeld staan 0.02: dit wil zeggen dat er een trade gesloten werd van 2.000 euro, dollar of een andere munt. Een volledig lot in forex is immers 100.000.
Op elke nieuwe trade ligt het risico op maximaal 2% van onze totale account. Alleen bij kleine accounts kan het risico soms eens opgedreven worden tot 5%. In het voorbeeld van onze account van 1.000 euro neem ik dus 20 tot 50 euro risico op een nieuwe trade, dit noem ik dan 1R. In ieder geval houd ik mijn posities relatief klein en maak ik beperkt gebruik van de aangeboden hefboom. IC Markets biedt geen 'negative balance protection' zoals Fortrade, Plus500 of Markets dat wel doen. Bij IC Markets kan je dus schulden maken als een grote positie verkeerd uitdraait!
Bij goede trades probeer ik een veelvoud van het risico terug te verdienen. Ik mik hierbij op 4R. Als ik dus 4 keer het risico terugverdien, dan sluit ik de trade. Was ik met een risico van 50 euro begonnen, dan sluit ik de trade als ik 200 euro heb gewonnen.
De stop in een openstaande trade pas ik regelmatig aan, ik volg hierbij een EMA (exponential moving average).
Als de stop opgetrokken is tot het instappunt, dan sluit ik vaak reeds de helft van de positie. Op die manier haal je al een mooie winst binnen terwijl je de rest van de positie rustig kan laten doorlopen zonder enig risico. Regelmatig zijn er hevige marktbewegingen die alle opgebouwde winst weer wegnemen.
Ik toon de opbouw van het systeem op een cTrader account bij IC Markets. cTrader is een relatief eenvoudig platform waarbij je de grafieken naar wens kunt instellen.
Voor dit systeem gebruik ik:
Met dit systeem probeer ik dus grote bewegingen te pakken. Ik stap in wanneer de koers lijkt uit te breken zodat ik een positie heb bij de start van een nieuwe trend die misschien enkele dagen kan duren.
Ik kijk vooral naar een uitbraak op de daggrafieken, maar omdat ik niet steeds wil wachten tot de markten een slotkoers hebben gemaakt, kijk ik ook naar de 12u grafiek en vervolgens de 4u en 1u grafiek voor extra bevestiging bij een intra day uitbraak.
Koopsignaal
Verkoopsignaal
Stop loss: nabij 150 EMA op uurgrafiek. Stop iets onder 150 EMA voor long posities en iets boven 150 EMA voor short posities.
Risico per trade: ideaal maximaal 2% van de accountwaarde (Dit is 1R).
Target: 4R (ik probeer dus 4 keer het genomen risico terug te verdienen).
Waarschuwing: het systeem is erg eenvoudig en levert klassiek gezien enkele grote winnaars op en meerdere verlieslatende trades. Zonder degelijk en strikt money management is dit systeem dus al snel verlieslatend!
Ik bekijk een voorbeeld van een koopsignaal waarbij ik ga speculeren op een stijging.
Koers maakt aanstalten om boven de 9 EMA te gaan op de 12u grafiek:
Koers gaat boven 9 EMA op de daggrafiek:
Op de 4u grafiek zien we de RSI boven de 55 gaan:
Op de 1u grafiek zien we de 9EMA boven de 150 EMA gaan:
Op onderstaande grafiek van de AUD/USD zie ik het muntenpaar na een daling weer boven de 9 EMA gaan.
Op de uurgrafiek zie ik nog geen golden cross van de 9 en 150 EMA, maar ik besluit toch al een order te plaatsen. Eerst kijk ik in de grafiek waar ik de stop ga leggen. Die komt minstens onder de 150 EMA en bij voorkeur ergens in de buurt van een vorige bodem. Ik kijk hoeveel pips afstand dit is van de huidige koers.
Ik klik rechts in de grafiek en kies 'create new order'.
Tenslotte klik ik op 'buy' omdat ik speculeer op een stijging.
Een video van dit order:
Hoe ik het cTrader platform gepersonaliseerd heb leg ik uit aan de hand van screenshots op het cTrader browser platform. Dit platform werkt gewoon in je internet browser. Er bestaat ook een downloadbare versie die lichtjes anders is. Ik verkies hier het browser platform omdat dit uiteraard ook toegankelijk is vanaf andere computers. Gewoon inloggen en je kan traden, waar je ook bent en op gelijk welk toestel. Je kan dan thuis traden op een vaste pc en eventueel een laptop gebruiken als je op reis gaat.
Eerst en vooral geef ik de voorkeur aan 1 grote grafiek op mijn scherm in plaats van meerdere kleine grafieken. Bovenaan het menu kies ik 'Tools' en duid ik de 'single chart mode' aan.
Bij de grafieken heb ik het volume niet nodig. Als ik rechts klik en kies voor 'viewing options', dan klik ik het 'tick volume' weg.
Voor het 9 en 150 EMA klik ik op 'indicators' en bij 'trend' kies ik 'exponential moving average'.
Bij de close kies ik voor 150 periods. Onderaan bij lines kun je nog een kleur instellen door op het vierkantje te drukken.
De 9 EMA voeg ik op net dezelfde manier toe.
Voor de RSI kies ik 'indicators', vervolgens 'oscillators' en tenslotte 'Relative Strength Index'.
Ik zet de periods op 21 en onderaan bij lines pas ik de kleur naar wens aan.
Bij levels kies ik 45 en 55. Ik kies voor een dikkere lijn in een opvallende kleur.
Je kan later ook steeds rechts klikken op de indicator en 'modify indicator' kiezen om andere aanpassingen te doen.
Tenslotte ga ik de opmaak die ik juist ingesteld heb bewaren in een nieuw template.
Eventueel kun ik dit ook nog bewaren in een 'workspace'. Dat kan bovenaan rechts in het menu.